tisdag 26 november 2013

Kan en apa skriva högstående skönlitteratur?


Enligt en förekommande inställning inom modern vetenskap så är naturen med dess innehåll en produkt av många års slumpmässigt provande av olika modeller som till sist gett upphov till den och dess fortsatta utveckling. I den mekanistiska världsbilden finns ingen bakomliggande intelligens utan enbart ett slumpmässigt "trial and error" som efter tillräckligt lång tid ändå lyckas producera människan, alla fantastiska livsformer i vår underbara natur. Den komplexa genetiska koden skulle enligt vetenskapen ha muterats fram genom "slumpen". Ett exempel på den sinnrika naturen är en minsta bakteriecell som väger mindre än en biljondels gram och är en veritabel fabrik i miniatyrformat vilken innehåller tusentals noggrant utarbetade delar som tillsammans bildar invecklade molekylära maskiner. Dessa maskiner består av sammanlagt 100 000 miljoner atomer och är långt mer komplicerade än någon maskin byggd av människohand. Visst har en evolution ägt rum men det ter sig oerhört långsökt att det inte skulle finnas en intelligens med i spelet.
Det finns ett par bra jämförelser att ta upp i sammanhanget. Jag skriver ned direkt ur minnet och kanske historierna inte är helt korrekt återgivna men det spelar ingen roll då buskapet finns där.

Om den moderna vetenskap har rätt i sitt resonemang skulle det innebära att ett modernt jetflygplan skulle kunna uppstå efter ett stort antal stormar som dragit genom ett skrotupplag. "Trial and error" otroligt många gånger i slumpens tecken och till sist skulle en jumbojet vara resultatet...
Om en apa, som kunde bli otroligt gammal, sattes vid en skrivmaskin och satt där och slog på tangenterna skulle den kunna producera t.ex. ett storslaget verk av Shakespeare efter några miljarder år.
Hur gärna företrädarna vill tro det så är deras mekanistiska världsåskådning omöjlig. Men det betyder inte att man ordagrant behöver tro på skapelseberättelsen i Bibeln heller. Jag tycker det räcker fullständigt med vissheten att det finns en intelligens i allt, även i den evolution som vi, djur och natur genomgått och genomgår. Den går säkerligen att inte förstå intellektuellt sett och det är inte särskilt lyckat att benämna den "Gud" heller. Då sker lätt en sammankoppling med begrepp och uppfattningar som människan själv skapat under århundraden som är långt från "sanningen" och enbart en prägling av ett traditionellt ego (vårt falska jag som alltid söker svaren utåt i en ytlig föreställningsvärld och dess existens bygger på separation och fruktan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar