onsdag 7 september 2011

Meditation ur medicinskt och andligt perspektiv

Meditation kan utföras formaliserat som en övning och meditation kan ske när man t.ex. målar, tittar ut över havet eller gör något som upptar vår koncentration. All meditation har en sak gemensamt - att stilla sinnet. När sinnet blir stilla. dvs. när det eviga tjattret av tankar blir lugnare får vi möjlighet att få inblick i vårt inre, komma till självkännedom och påverka oss fysiskt. Alla kan meditera och alla har något att vinna på det.

Meditationstekniker
Det finns mycket skrivet om meditation och det finns en uppsjö med olika meditationstekniker. Det finns urgamla traditioner - både österländska och västerländska. Olika tekniker har varierande syften såsom självkännedom, minska stress, bearbeta känslor, förbättra intuitionen, sova bättre osv, men också som en väg till förhöjd medvetandenivå och som en del i en andlig utveckling.
Till att börja med vill jag påpeka att det inte är nödvändigt att sitta med korslagda ben på golvet med händerna vilandes på benen med handflatorna uppåt. Detta är en position som många förknippar med meditation och genast tycker det verkar besvärligt. Själv har jag aldrig mediterat i en sådan ställning och jag kan inte ens det då jag är alldeles för stel i kroppen. Det gäller att finna en ställning för kroppen som är bekväm och det går bra att sitta på en stol rakt upp och ned. Alternativt ligger man på golvet men risken är då att man somnar. Huvudsaken är att man aldrig ska tvinga kroppen till något. Om du inte har det bekvämt kommer utövandet göra en mer spänd. Finn en plats där du kan koppla av och vara ifred och välj en tid som passar dig bäst. Med lite träning kan man faktiskt meditera när man åker tåg, väntar i en kö eller vid vilket tillfälle som helst när är tryggt att ändå vända tankarna inåt.
Gör meditationen helt kravlös, sätt inte upp mål för detta skapar bara förväntningar som kan komma att skymma själva upplevelsen. Ha ett öppet sinne utan bestämda idéer. För den som första gången sätter sig ned och avser meditera kommer att omgående bli medveten om hur mycket tankar där finns som propsar på uppmärksamhet - stängde jag kaffebryggaren, när var det jag skulle till tandläkaren i morgon, jag är irriterad på den där expediten och så vidare och så vidare. När tankarna kommer ska du inte försöka tränga undan dom utan bara konstatera att de finns där och betrakta dom medan de passerar. På så vis tar de inte upp energi och blir betydelselösa.

Att gå och meditera är en variant. Man kan fokusera på gångstegen, hur fötterna rör sig mot underlaget t.ex. En variant jag föredrar är att gå i vacker natur och tänka mig att mitt medvetande flyter ut i den vackra omgivningen men samtidigt vara helt i nuet. Till en början krävs koncentration men snart släpper intellektets motstånd. Väl utfört uppstår en behaglig känsla i varandet och ofta en sorts glädje. Jag kan inte annat än att tro det beror på en kontakt med helheten, naturen och det är det naturliga tillståndet, som vi alla missar då våra ständigt brusande intellekt fördunklar sinnena. Att meditera är inte att bli världsfrånvänd. Tvärtom, det leder till klarsynthet.

Andningen
Andningen tycks vara kopplad till tankarna. Ju lugnare andning desto mindre tankar och tvärtom. En rädd person har en snabb ytlig andning och huvudet är fullt med tankar medan en mediterande person andas med få andetag och sinnet är lugnt. Mycket ofta rekommenderas fokus på andningen vid meditation. Personligen tycker jag det bli lättare om jag t.ex. räknar till tre vid in- respektive utandningen och efter en stund övergår till fyra för att göra andningen djupare för att därefter helt släppa räknandet. På så vis blir det lättare att bibehålla koncentrationen om tankarna blir alltför påträngande.

Energinivåer 
Vi har alltid olika energinivåer i kroppen och är vid olika stämningar. För min del kommer jag som snabbast in i en meditation om jag har t.ex. varit ute och löptränat eller gått raskt eftersom en del överskottsenergi då förbrukats så lugnet snabbare infinner sig. Ett neutralt humör underlättar.

Forskning kring meditation (Massachusetts General Hospital och Psychiatry Research)
Kännetecknande för människor som levt en längre tid i en påfrestande miljö och under stark psykisk stress, är att de upplever stora problem med trötthet, minnesrubbningar och en nedsatt tids- och rumsuppfattning. Det är sedan tidigare känt att stresshormonet kortisol leder till skador på hippocampus, ett viktigt område för känslor, minne och inlärningsförmåga i hjärnans limbiska system. Forskare menar att det kan bero på störningar i nybildandet av nervceller i området. En välgjord studie presenteras i Psychiatry Reseach där oväntat stora effekter på hjärnan kunde påvisas vid meditation. Det var positiva förändringar som syntes redan efter åtta veckors meditation. Än så länge vet man inte vad som gjort att hippocampus växer vid meditation, eller vad det innebär. Man spekulerar i att det kan handla om en ökning av nervceller, och skulle så är det ett mycket intressant resultat som kan komma att väcka stort intresse. Jörgen Borg, som är professor vid Karolinska Institutet och arbetar med hjärnans rehabilitering efter skada: "Den mest spännande tolkningen är att antalet nervceller ökar, men det kan också bli tätare synapser, förbindelser mellan enskilda nervceller. Men skulle det vara celltillväxt sker det här överraskande fort".

Även i de områden av hjärnan som styr självmedvetande, medkänsla och introspektion uppvisade tillväxt. Tidigare forskning på munkar som mediterat 10 000-tals timmar har visat att deras hjärnor ser annorlunda ut, men redan efter 2 månader kan man se en skillnad på hjärnan. Det är alltså inte särskilt mycket eller lång tid som krävs för att få mätbar effekt på hjärnan: en halvtimme om dagen i två månader räcker.

Samtidigt fick de som mediterade en minskad amygdala, som också kallas reptilhjärnan. Den spelar en avgörande roll vid ångest och stress. Hos kontrollgruppen förändrades inte hjärnan alls under tiden som meditationsstudien pågick. De som mediterade uppgav också att de kände sig mer avspända och tillfreds.

Man kan via meditation uppnå andra fysiska fördelar, t.ex. sover man kanske bättre, blodtrycket kan sänkas, man får ökad energi och de som upplevt stress blir lugna och avspända. Att dagligen meditera under en lång period kan på sikt få oss att bli lugnare och mer harmoniska människor. Det kan också få oss att reagera på ett bättre sätt i stressiga situationer och hantera negativa händelser på ett annorlunda sätt. Meditation kan hjälpa oss att lättare fatta konstruktiva beslut.

En andlig aspekt
Det är få andliga lärare som inte talar om meditation som ett betydelsefullt inslag i en andlig utveckling. I de stora religionerna förekommer meditation liksom i mystiska inriktningar. Många gånger anges ett stilla sinne som en väg till ens själ, överjaget. "Guds rike finns inom dig", sa Jesus. Det han syftade på var den gudomliga själen. Liknelsen jag använt mig av tidigare, skålen som är fylld med vatten vars vackra botten är dold av krusningarna på vattenytan, är här på sin plats. Krusningarna är våra tankar och när de stillas får vi kontakt med vårt sanna jag, vår själ. Som känslor och korta ögonblick av klarsynthet och känsla av frid.

Meditationen bidrar till att utveckla vår multidimensionella medvetenhet och förhöjer medvetandet. Ju mer vi mediterar, desto starkare känsla får vi av kärlek och något som man kan kalla Gud - ett djupare varande som genomsyrar allt. Vid djup kontemplation blir vi fria att nå högre tillstånd och kan inse att vi är en del av ett större medvetande och är ett med allt, sägs det. Jag skulle vilja påstå att meditation inte är den enda vägen till en sådan insikt, utan livet som sådant kan katalysera detta genom att utsätta oss för prövningar som tvingar oss att öppna upp oss. Meditation ersätter inte de erfarenheter som livet kan ge oss utan förbereder mark, så att säga, och gör oss mer mottagliga. Meditation ger oss möjlighet att ta till oss livet med ett fördjupat förhållningssätt där en kontakt med djupet av vårt inre, där visdomen finns, upprättas. Det är en process som till stor del försiggår i det tysta, en förvandling som vi inte är medvetna om förrän vi ställs inför en situation där förändringen tydliggörs då vi t.ex. plötsligt är medvetna om livets spel, våra medmänniskors roller och känslor vi inte tidigare haft eller som förstärkts. Ett nytt synsätt och förändrade värderingar som är en del i förhöjda medvetandenivåer. Jag är medveten om att detta kan låta underligt för den som inte har egna erfarenheter och saknar referenser till det jag beskriver, men det är också en bekräftelse på att vi har lever på olika medvetandenivåer. Och så ska det också vara och så har det alltid varit. Vi är ju här för att lära, utvecklas och alla kan inte gå på samma lektioner eller vara i samma klass, men vi strävar mot samma mål.

Avslutning
Som en avslutning på detta inlägg rekommenderar jag en enkel meditationsövning. Självklart är det en smaksak hur man vill meditera och är man intresserad finns det bra böcker som beskriver olika tillvägagångssätt eller så söker man på Internet. För vissa människor passar det bättre med en vägledd meditation som finns på ljudskivor eller andra media.

Övning (10 minuter eller längre): Är du nybörjare så var nöjd med 10 minuter till en början och utöka tiden efterhand. Välj en tid på dagen som passar och då du kan komma till ro. Morgon eller kväll brukar passa de flesta och alla har tid för 10 minuter.

Sätt dig till rätta med rak rygg och på ett bekvämts sätt. Placera händerna i knäet och fötterna i golvet. Slut ögonen och rikta uppmärksamheten till andningen. Var bara uppmärksam på att du andas och gör inget annat och fortsätt så någon minut. Därefter riktar du medvetenheten mot kroppen - finns där spänningar eller något som trycker? Fokusera på dessa områden och slappna av. Fortsätt därefter med att känna hur pannan, ansiktet, käkarna slappnar av, axlarna och sen resten av kroppen i ett långsamt tempo. Känn hur avslappnad och lugn din kropp är och var i det tillståndet en stund. Det finns ingen brådska, allt sker långsamt och ges tid.

Rikta sen åter uppmärksamheten till andningen och bara känn hur du andas ut och in en stund. Gör därefter andningen djupare och känn hur mer avslappnad kroppen blir. Fortsätt i långsamt tempo mellan varje moment. Börja sedan räkna till fyra vid varje inandning respektive utandning. Ha hela tiden uppmärksamheten på andningen, om tankar kommer så återgå bara lugnt till att tänka på andningen. Känn hur andetagen går in genom näsan och ut genom näsan. Var avslappnad och känn hur andetagen fyller lungorna och hur lungorna töms. Andas med buken och känn hur magen höjs vid inandning och återgår vid utandning. Fortsätt så några minuter. Du kommer märka att tankarna går långsammare och långsammare. Var sedan bara uppmärksam på andningen och hur andetagen påverkar bröstkorg, mage osv. Sitt så några minuter. När du sedan känner dig redo öppnar du sakta ögonen medan du fortsätter känna andningen medan du långsamt ser dig omkring. Det krävs lite övning innan kropp och hjärna vänjer sig men ganska snabbt kommer även en nybörjare känna hur lugnt och behagligt det känns efter meditation, även om det bara skulle vara 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar