torsdag 7 juli 2011

Den inre energikroppen

Allt är energi och i ditt inre finns ett mycket levande energifält. Man skulle kunna kalla det Den inre kroppen. För många är det inte alls svårt att förnimma den. Du behöver bara rikta din uppmärksamhet mot den för bli medveten om den. Slappna av och känn hur det känns inne i handen till exempel. Du kanske märker ett svagt stickande, en tickande känsla sedan en känsla av pulserande energi och liv. Om du håller kvar uppmärksamheten i händerna en stund så kommer känslan att förstärkas. Fortsätt sedan ned till fötterna och håll uppmärksamheten där någon minut och försök sedan känna händerna och fötterna på samma gång. Fortsätt därefter med resten av kroppen - benen, magen, bröstkorgen, armarna och så vidare. Till sist kan du förnimma hela din inre energikropp som egentligen är livsenergin, som också genomsyrar allt - människor, djur, växter, stenar, träd och allt annat som utgör vår värld. Det finns ingenting som kan existera utan att livsenergin finns där. Utan den skulle formens värld falla samman i bitar.

Att bli medveten om den inre kroppen är ett sätt att förankra sig i nuet och avidentifiera sig från intellektet, som ständigt fyller våra huvuden med tankar. Eckhart Tolle, en av vår tids största andliga lärare, anser att en meditation där fokus ligger på den inre energikroppen är den viktigaste andliga övningen som finns. Han kallar livsenergin länken mellan formens värld och det formlösa, som också kan kallas Varandet. Det är kanske den enklaste vägen till att uppfatta Gud, för vad är inte livsenergin?
Prova att sätta dig ned, börja med att fokusera på ena foten tills du känner den pirrande känslan av livsenergi, fortsätt upp i benet, övergå till andra foten, benet och fortsätt därefter långsamt upp i bålen, armar, händer och avsluta med huvudet. När du känner hela din inre energikropp, från topp till tå, så håller du kvar medvetandet där. För vissa kan det hjälpa att till en början se den som ett inre ljus men den visualiseringen ska du släppa sen för att enbart fokusera på känslan av energikroppen. En visualisering tar fokus från känslan av energikroppen. Känn hur den pulserar och fyller upp hela ditt inre. Det är möjligt att bilder eller känslor dyker upp men bara låt dom passera. Bilder är trots allt en form som tar upp tankar. Ju mer koncentrerad du är på den inre energikroppen desto starkare kommer du känna den. Tänk inte på den utan känn den! Låt uppmärksamheten gå djupare in i känslan. Bli ett med den. Smält samman med energifältet så det inte längre blir någon skillnad med den observerande och det observerade. Genom att gå djupt in i kroppen har du gått bortom den. Hela övningen tar 10-15 minuter och återgå till sen till att bli medveten om den fysiska kroppen, andningen och öppna ögonen.

Runda av med att se dig sakta se dig omkring med en fortsatt medvetenhet om energikroppen en stund. Det går att utveckla övningen till att innefatta även omgivningen. Soffan du sitter i, bordet framför dig, krukväxterna i fönstret genomsyras av samma livsenergi som du och med övning kan den egna energikroppen expanderas medvetandemässigt till det du har runt omkring dig. Allt hänger samman på denna subtila energinivå och det är en andlig upplevelse bortom det mesta att förnimma det.
Du kan ha för vana att avsluta dagen då du gått till sängs, och starta dagen på motsvarande vis, med att skapa en medvetenhet om din energikropp. Början t.ex. med att känna in din vänstra fot och fortsätt upp i benen och håll kvar medvetenheten där kanske en 15-30 sekunder. Upprepa förfarandet med höger benet och gå sedan upp genom hela kroppen, del för del, mage, bröstkorg, armar, händer och avsluta med huvudet och känna hela energikroppen samtidigt. Övningen tar inte många minuter och den förankrar dig i nuet och ökar din medvetenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar