söndag 14 november 2010

Hur olika ser och uppfattar vi världen?

Häromdagen såg jag ett djurprogram på TV där man berättade att vissa djur har fyra tappar för färgseende till skillnad mot människan som har tre. Tappar är en benämning på de synceller vi har i näthinnan som uppfattar färger. Färger reflekterar ljus i olika våglängder och därför ser vi skillnaden till exempel på gul och blått. Vi ser färger i spektrat från violett till rött, färgerna i regnbågen. På vardera sidan av vårt synliga spektrum finns våglängder som andra djur kan uppfatta, de som har fyra tappar. De ser ultraviolett och ultrarött. Det innebär att deras värld är mer nyansrik och en blomma kan till exempel se annorlunda ut i deras ögon jämfört med en människa.

 När jag såg programmet kom jag att tänka på att vi människor uppfattar världen annorlunda. Dels utifrån den specifika känslobild vi alla definierar men även från vår existentiella utvecklingsnivå, det medvetandetillstånd vi utvecklat, som också skiljer sig från en person till en annan. Tänk efter själv – när du kommer till en plats första gången uppfattar du den på ett sätt, nästa gång förändras bilden något i och med att du känner igen dig och omgivningarna blir bekanta. Varje person har sin specifika ”bild” som grundas på vilka vi är och vår bakgrund. Vi har olika känsla för vår del i varandet och skulle du för ett ögonblick få se världen med någon annans ögon skulle du uppleva allt annorlunda.

När en existentiell utveckling transformerar medvetandet sker en förändring i synen på världen och de vi möter. Det är ytterligare en faktor som bidrar till den högst personliga känslan inför världen, livet och allt det vi ser och det vi kan uppfatta. Hur olika uppfattar vi världen baserat på en andlig utveckling? När vi tror på livet, är i nuet och förstår vår plats i helheten framstår livet som vänligare och mindre hotfullt. Naturligtvis påverkar det vår perceptionsförmåga och detaljer blir mer påtagliga, om tankarna inte skenar till det förflutna och framtiden. Den högsta andliga utvecklingsnivån brukar benämnas Upplysning och personer som befinner sig i det tillståndet berättar om att världen blir helt förändrad – utöver att de genomsyras av glädje blir ljus och färger annorlunda, djupare och skimrande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar