fredag 8 juli 2011

Köp mindre, må bättre

Den ytliga materialismen är vår tids religion och det är i den vi söker fylla oss med någon meningsfullt och i den vi söker betydelse i livet. Ju mer vi ägnar oss åt materialism desto mer distans skapar vi till vårt inre och vi tappar allt mer kontakten med vårt sanna jag. När vi mister djupet i livet uppstår en tomhet. Hur ofta kan vi inte höra eller läsa om hur den psykiska ohälsan tilltar och allt fler unga känner sig vilsna i livet? Någon förklaring brukar inte ges utan man konstaterar enbart krasst att så är situationen. Det är precis som en existentiell tes inte kan betraktas som vederhäftig. Det är det ytliga värderingssätet av det mesta i vår tillvaro som våra efterkommande kommer betrakta som vår tids stora hämsko, ungefär som vi betraktar våra förfäders inskränkta sätt att se på universum med jorden i centrum och allt annat kretsande där omkring.

I vår tid har aldrig konsumtionen varit större. För att kompensera tomheten försöker vi fylla den med ett överdrivet överflöd. Desto fler prylar, desto bättre, tycks livsfilosofin berätta. En tävlan uppstår och man jämför vad andra har och vill ha minst lika mycket för att man då tror man ska må bättre. Nästan vällustigt söker sig folk till butikerna för de vill köpa något, något som ska skänka en tillfredställelse och det kommer det också göra. En liten stund, men sen går det över och jakten på något nytt startar. Människan bygger upp motiv till varför de måste köpa den där jackan tror det redan hänger 5 stycken därhemma, intellektet kan alltid finna ett bra skäl till att ett nytt köp ska genomföras. Ett sätt att bromsa upp är att distansera sig till den förförande tanken på en ny sak och fundera om man verkligen behöver den. Se på tanken som om den vore framför dig på väggen och i samma stund kommer intresset falna något. Tanken på prylen upphör att bli en del av din identitet som du bygger upp kring alla saker du köper. Prova och du kommer garanterat må bättre på sikt.

Människors fokus på saker distanserar dom allt mer från sitt djup och det leder ofelbart till ett illamående. Stackars barn som får växa upp i vår tids hetsjakt på prylar. De tror ju att livet väsentliga beståndsdelar skall vara saker i mängd. De tappar allt mer kontakten med sig själva och växer upp desillusionerade. Vaknar de inte kommer de att söka mer saker för in tron att de ska finna en meningsfylld tillvaro. För eller senare kommer denna bubbla att brisera och vi tvingas tänka på ett nytt sätt. Ju djupare rotade vi är i det ytligt, materialistiska tänkandet, desto hårdare kommer vi bli omruskade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar